Mekaaninen lukitus

Kodin lukitusturvallisuudella tarkoitetaan kokonaisuutta, joka pitää sisällään avainturvallisuuden, lukitustuotteet, sarjoituksen, ylläpidon ja huollon. Toisin sanoen turvalliset lukot merkitsee asukkaalle tai kiinteistön omistajalle sitä, että omaisuus on suojattu voroilta. Kaikkein tärkeinpänä asiana lukituksen suunnittelussa on kuitenkin aina henkilöturvallisuus. Asunnosta on päästävä poistumaan esim. tulipalon tai muun hätätilanteen sattuessa ilman avainta. Lukkoja hankkiessa on aina hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen, joka osaa neuvoa turvalliset sekä käytössä toimivat lukitusratkaisut.

Käyttölukko

Asuntojen ulko-oviin suunnitellut käyttölukot avataan sisäpuolelta vääntönupista. Vanhemmissa asunnoissa, saattaa olla sisäpuolella avainpesä. Avainpesä tulisi vaihtaa turvallisuussyistä vääntönuppiin, jotta asunnosta poistuminen hätätilanteessa, ilman avainta olisi mahdollista. Kodin kaikki lukot voidaan sarjoittaa toimimaan samalla avaimella. Lukituksen suunnittelussa on huomioitava pääoven lisäksi myös kaikki muut sisäänmeno reitit, kuten parvekkeen- ja terssin ovet sekä kellarin ym. tilojen ikkunat.

Varmuuslukko

Varmuuslukko on käyttölukon rinnalla käytettävä lisälukko, joka avataan ja suljetaan aina avaimella. Varmuuslukkoa on syytä käyttää aina asunnosta postuttaessa, mutta vähintään silloin, kun lähdetään lomalle. Esimerkiksi Kerrostaloasunnoissa varmuuslukon käyttö antaa lähes 100%:n murtosuojan. Kaksipuolisella avainpesällä varustettua varmuuslukkoa ei pidä koskaan lukita asunnossa oleskeltaessa, jotta asunnosta päästään poistumaan ilman avainta.

Muiden tilojen lukot

Kodin teknisten tilojen, kuten autotallin, varaston, lämmönjakohuoneen yms. tilojen, joista ei ole sisäänkäyntiä asuntoon, lukitsemisessa voidaan käyttää sisäpuolelta vääntönupista tai painikkeesta aukeavia lukkoja.

Lukkojen huolto

Lukot tarvitsevat säännöllistä huoltoa. Suorita kaikkien lukkojen telkien ja avainpesien voitelu kerran vodessa, laita tippa öljyä myös vääntönupin juureen. Tarkista myös, että kaikki kiinnitysruuvit ovat kunnollisesti kiinni. Muista, että lukot toimivat vain, kun ovi on huolellisesti suljettu. Oven lukkiutuminen on syytä varmistaa työntämällä ovea. Käyttölukon lukkiutuessa kuuluu pieni napsaus, joka ketoo että ovi on varmasti lukossa. Säännöllinen lukkojen huoltolisää käyttömukavuutta ja pidentää lukkojen käyttöikää. Voit myös tilata lukkojen huollon ammattilaiselta, joka kartoittaa samalla mahdolliset muutostarpeet.